Aktualności

Innowacje w branży rolno-spożywczej: programy EIT Food

  • 29-03-2022
  • Autor: KPK
Krajowy Punkt Kontaktowy Programów badawczych UE w Polsce opublikował informację o ofercie Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii - EIT Food - programów skierowanych do startupów, innowatorów oraz przedsiębiorców działających w branży rolno-spożywczej.
Od zrównoważonego rolnictwa i gospodarki wodnej, przez systemy żywności o obiegu zamkniętym i cyfrową identyfikację żywności, aż po alternatywne źródła białka i spersonalizowane odżywianie – obszary zainteresowania EIT Food mają ogromny wpływ na transformację globalnego systemu żywnościowego. Jeśli jesteś początkującym przedsiębiorcą, startupem lub osobą związaną z branżą rolno-spożywczą, EIT Food  oferuje dopasowane programy, które pomogą Ci się rozwinąć i zwiększyć innowacyjność biznesową oraz wiedzę!

Programy EIT Food:

TEST FARMS: Celem programu jest wspieranie zrównoważonych innowacji w rolnictwie poprzez umożliwienie startupom testowania i walidacji ich produktów i usług, a następnie zaprezentowania swojego rozwiązania potencjalnym klientom i inwestorom.

 Dla kogo? Dla zarejestrowanych startupów z innowacyjnym prototypem do rozwiązania rolniczego wyzwania.
 
CHALLENGE LABS: Maraton projektowania innowacji, podczas którego uczestnicy podejmą wyzwania związane z projektowaniem produktów i rozwiązań dla sektora agrifood. Podczas serii warsztatów przeprowadzimy zespoły uczestników przez etapy projektowania innowacji od zdefiniowania wyzwania do prezentacji inwestorskich – wszystko zgodnie z metodyką design thinking.

Dla kogo? Do udziału zaprasza się zarówno technologów i inżynierów produkcji, specjalistów i managerów innowacji, jak również osoby reprezentujące pozostałe obszary biznesowe w sektorze rolno-spożywczym i nie tylko.
  • Rejestracja
  • Termin składania wniosków: 10 kwietnia 2022, 23:59
 
TEAM UP:  Program łączy czołowych technologów agrifood z najlepszymi profesjonalistami w budowie biznesów i zapewnia szkolenia, finansowanie i sieć, aby pomóc im we współtworzeniu znaczących przedsięwzięć rolno-spożywczych.

Dla kogo?
 
Twórcy technologii: Osoby z innowacyjnymi technologiami rolno-spożywczymi lub rozwiązaniami, które mają trudności z ich komercjalizacją (np. badacze, naukowcy, właściciele startupów z wykształceniem technicznym/naukowym)
  • Termin składania wniosków: 14 kwietnia 2022, 23:59
Biznesowi profesjonaliści: Osoby z umiejętnościami i doświadczeniem do budowania startupów z branży rolno-spożywczej (np. przedsiębiorcy, profesjonaliści biznesowi, itp.)
 
EIT JUMPSTARTER: Program wspiera ludzi z obiecującymi pomysłami na innowacyjne produkty i usługi w rolnictwie, przetwórstwie i dystrybucji żywności, opiece zdrowotnej, energetyce, surowcach, mobilności miejskiej oraz sektorze produkcyjnym. Jumpstarter to program ukierunkowany na pomysły na wczesnym etapie, który zapewnia uczestnikom podstawowe umiejętności biznesowe i wiedzę, jak organizować innowacyjne pomysły, komercjalizować i zakładać własne firmy.

Dla kogo? Naukowe zespoły projektowe, innowatorzy, naukowcy, doktoranci lub studenci studiów magisterskich, którzy posiadają unikalne rozwiązania w branży rolno-spożywczej (łańcuch dostaw, produkcja żywności, przetwarzanie, dystrybucja, pakowanie i śledzenie, zdrowe odżywianie, redukcja i waloryzacja strumieni odpadów spożywczych).
  • Rejestracja
  • Termin składania wniosków: 10 kwietnia 2022, 23:59
 
 
Więcej informacji: 

KPK Programów Badawczych UE: zobacz
EIT Food (EN): zobacz
 
 
Źródło: Krajowy Punkt Kontaktowy programów badawczych UE www.kpk.gov.pl

Elementy dodatkowe powiązane z tą informacją